همانطور كه مي دانيد نماي ساختمان مهمترين قسمت يك ساختمان است. علاوه بر اينكه اجراي يك نماي بيكيفيت ميتواند به ظاهر ساختمان خدشه وارد كند يا حتي با كوچكترين لرزه، فشار و يا بارندگي تخريب شده و يا ريزش كند؛ ميتواند رطوبت را به داخل ساختمان راه دهد و از اين طريق نيز به آن صدمه وارد آورد. در واقع پيمانكار نما مي داند يك ساختمان بدون زيرسازي و شاسي كشي نما نه تنها ميتواند جان عابران پياده را به خطر بيندازد، بلكه حتي هزينه و سرمايه مالكان ساختمان را نيز تلف خواهد كرد. به دليل اهمين اين موضوع تصميم گرفتيم تا در اين مقاله به موضوع زير سازي در اجراي نماي ساختمان كه توسط پيمانكار نما انجام مي شود بپردازيم.
منظور زير سازي در اجراي نماي ساختمان چيست؟
زيرسازي نما، بخشي از مرحله اجرايي نما مي باشد كه توسط پيمانكار نما جهت ايجاد سطحي صاف در زير نازك كاري نهايي مورد استفاده قرار مي گيرد. اين عمليات با توجه به نوع مصالح نازك كاري نما، متفاوت خواهد بود و نيز مي توان با توجه به طرح معماري مورد نظر، برجستگي ها و فرورفتگي هاي نما را بوسيله شاسي كشي فولادي ايجاد نمود.
نحوه اجراي زيرسازي نما در ساختمان چگونه انجام مي شود؟
يك پيمانكار نما بايد بداند قبل از هر گونه اقدامي جهت زير سازي نما، بايد نوع مصالح مورد نياز آن را با توجه به مصالح نازك كاري مورد نظر انتخاب نمود. به عنوان مثال نوع زيرسازي نماهاي چوبي، نماي كامپوزيت و نماهاي سنگيو سيمانيبا هم تفاوت دارند. بدين معنا كه جهت زيرسازي نماهاي چوبي نميتوان از پروفيل نبشي استفاده نمود و نيازي به رابيتس نخواهد بود. در صورتي كه بخش زيادي از شاسي كشي نماهاي سنگي و سيماني بوسيله پروفيل هاي نبشي و ميلگرد با روكش هاي رابيتس اجرا مي گردد.
نكات اجرايي زير سازي نما در ساختمان
براي يك زير سازي نماي باكيفيت پيمانكار نما بايد نكات زير را انجام دهد و در انجام اين موارد نيز دقت كافي را داشته باشد.
- درصورت سيماني بودن نما، پس از نصب توري هاي رابيتس روي آن را بايد بوسيله يك لايه ملات خميري سيماني (سيمان و پودر سنگ) پوشاند تا ميزان چسبندگي ملات نهايي با زيرسازي به ميزان كافي افزايش يابد.
- زيرسازي نماهاي چوبي مي تواند به دو شكل سيماني و فولادي (فلزي) اجرا گردد. درصورت شاسي كشي فولادي، مي توان از قوطي هاي ۴۰*۴۰ و يا ۴۰*۶۰ با فاصله ۵۰ سانتيمتر و عمود بر جهت نصب چوبهاي نما استفاده نمود.
- رصورت سنگي بودن نما بخصوص نماهاي با سبك كلاسيك بدليل وزن بالاي نما، جوشكاري ها را بايد به دقت كنترل نمود. زيرا در صورت عدم وجود استحكام كامل جوشكاريها، احتمال جدا شدن نما و خطرات جاني در اثر آن وجود خواهد داشت.
- درصورت استفاده از نماهاي كامپوزيت، پس از زيرسازي فولادي، قطعات آلومينيومي مورد نياز نما، بوسيله پيچ و مهره و يا پيچ هاي سرمته به شاسي كشي فولادي متصل مي گردد تا در نهايت، قطعات مورد نياز نازك كاري نما به آنها متصل شود.
- كنترل شاقولي و تراز بودن زيرسازي نما، از ديگر نكات اجرايي آن مي باشد كه در صورت عدم رعايت آن ميتواند منجر به دوباره كاري و هزينه هاي فراواني گردد.
- پس از تكميل جوشكاري هاي شاسي كشي، حتما قطعات فلزي بوسيله ضدزنگ پوشانده شود تا از پوسيدگي آن جلوگيري بعمل آيد.
- نوع اتصال زيرسازي به نما بايد كاملا كنترل گردد و از محكم بودن آن اطمينان حاصل كرد.
روش اجراي زير سازي در اجراي نماي ساختمان
همانطور كه در قسمت بالا گفتيم قبل از اجراي زير سازي يك پيمانكار نما بايد مصالح اجراي نما را انتخاب كند تا مطابق با آن بتوان اجراي زير سازي باكيفيتي را براي اجراي نماي ساختمان انجام داد. پس از مشخص شدن نوع نما و مصالح آن، مهندسين طراح بايد اقدام به تهيه نقشه هاي فاز۲ شاسي كشي نمايند كه اين مرحله بايد با توجه به جزئيات اجرايي سازه و با برداشت دقيق از شرايط موجود صورت پذيرد كه در انتهاي مقاله به اين موضوع پرداخته ايم و آن را بطور كامل توضيح داده ايم.
با نهايي شدن طرح اوليه شاسي كشي فولادي، مهندسين محاسب بايد مقاطع مورد نياز را با درنظر گرفتن وزن نما و مشخصات هندسي آن، طراحي و محاسبه نمايند. پروفيلهايي كه جهت زيرسازي نما مورد استفاده قرار مي گيرند، معمولا قوطي هاي ۴۰*۴۰ ، ۴۰*۶۰ ، ۴۰*۸۰ و در صورت نياز پروفيل هاي ناوداني و تيرآهن خواهد بود.
در نقشه هاي فاز ۲ زيرسازي نما، تمامي مقاطع و مشخصات آنها، ضخامت و ابعاد پليت ها، محل اتصال اصلي شاسي كشي به سازه اصلي، نوع و ابعاد جوش مورد نياز آنها نيز مشخص خواهد شد.
با توجه به نقشه هاي اجرايي، اولين اقدامي كه بايد صورت پذير، پياده سازي تراز و ميزان پيش آمدگي هاي زيرسازي بوسيله ريسمان كشي مي باشد. اين امر بايد با دقت كافي صورت پذيرد. زيرا درصورت پياده سازي اشتباه ترازها، شاسي كشي نيز درست اجرا نخواهد شد.
در مرحله بعد از ريسمان كشي، در صورت بتني بودن سازه و عدم وجود پليت در نماي سازه، بايد پليت هاي مورد نياز را بوسيله بولتهاي مخصوص روي بتن نما محكم نمود تا بتوان دستك هاي اوليه شاسي كشي را به آنها جوش داد. پيشنهاد مي گردد، جهت سهولت نصب دستك ها ابتدا، شروع و پايان مسيرهاي مستقيم جوشكاري دستك صورت پذيرد و با استفاده از ريسمان مي توان در فواصل مشخص شده مابقي دستك ها را نيز نصب نمود.
با تكميل شدن خط افقي و تراز مورد نياز جهت شاسي كشي، پروفيل هاي افقي و عمودي را با توجه به نقشه اجرايي مورد نظر، نصب و جوشكاري مي نمايند و پس از آن، در صورت نياز به نصب توري رابيتس، زيرسازي آن (بطور معمول به كمك ميلگرد) انجام شده و توري هاي رابيتس را توسط سيم هاي مفتولي گالوانيزه به آن شاسي كشي خواهند بست.
پيشنهاد مي گردد، جهت نصب توري هاي رابيتس، آنها را بصورت دولايه و با قراردادن ستونهاي هر لايه رابيتس بين يكديگر، اقدام گردد تا از عبور دوغاب و يا ملات هاي سيماني از رابيتس جلوگيري به عمل آيد.
اصول شاسيكشي نما در ساختمان
براي اجراي يك شاسيكشي (نبشي كشي) اصولي بايد مراحل زير را انجام داد:
۱٫ انتخاب نوع پروفيل
در انتخاب نوع پروفيل بايد به نوع نماي ساختمان توجه شود. براي مثال يك ساختمان با نماي سنگ، زيرسازي مخصوص به خود را دارد كه متفاوت از ساختماني با نماي آجر است.
۲٫ تهيه نقشه
مرحله بعدي نبشيكشي نما، تهيه نقشه آن است. در اين مرحله بايد ابعاد پروفيلهاي مورد استفاده با توجه به طرح نماي ساختمان، برجستگيهاي مدنظر، محل جوشها و اتصالات و نياز به ميلگرد مشخص شود.
براي مثال اگر يك نما منحني خاصي داشت، بايد قبل از عمليات، زير سازي را با دقت بالا به صورت خميده انجام داد و اين خمكاريها بايد در نقشه لحاظ شوند. در نماهاي داراي منحني معمولاً از پروفيلهاي آهني استفاده ميشود. در اين زير سازيها كه داراي پيچيدگيهاي خاصي هستند دقت نقشه از اهميت بالايي برخوردار است.
۳٫ اجراي نبشيكشي نماي ساختمان
در اين مرحله بايد طبق نقشه و به وسيله پروفيل مشخص شده، زيرسازي نما انجام شود.
جنس پروفيلي كه در مرحله زيرسازي استفاده ميشود به جنس نما و نوع طراحي نماي ساختمان بستگي دارد. با اين حال مهمترين پروفيلي كه براي شاسيكشي استفاده ميشود پروفيل نبشي است و به همين دليل به اين روش، نبشيكشي نيز گفته ميشود.
در زير سازي نما به وسيله ريسمانكشي، نماي ساختمان بر اساس نقشه و طرح مورد نظر تراز ميشود. پروفيل نبشي به بنا متصل ميشود و نهايتاً يك بستر صاف براي نازككاري فراهم ميكند.
۴٫ ساير نكات مهم
آنچه تا اينجا گفته شد، تنها اصول مهم اين روش كارآمد در ساخت نماي ساختمان بود. البته كه خردهكاريها و ريزهكاريهاي زيادي در نبشيكشي نماي ساختمان بايد رعايت شود كه از جمله آنها ميتوان به استفاده از ضدزنگ در پروفيلهاي آهني، استفاده از آلياژهاي مقاوم در برابر خوردگي، توجه به استحكام اتصالات، تراز زيرسازي نما و… اشاره كرد.
كلام آخر
اكنون كه با اهميت شاسيكشي در نماي ساختمان و حتي اهميت نبشيكشي در خود ساختمان آشنا شديد، حتماً متوجه اشكالات ساختمان كنوني منزل خود شدهايد. آيا نماي ساختمان شما نيز از مشكلات ناشي از نبشيكشي غيراصولي رنج ميبرد؟
اگر شما پيمانكار نما ساختمان هستيد، به شما توصيه مي كنيم تا از اصول و قوانين براي يك نبشيكشي مطمئن استفاده كنيد تا در اجراي نماي ساختمان خود دچار مشكل نشويد. اميدواريم با خواندن اين مطلب سطح آگاهي و اطلاعات شما در جهت ارتقا شغليتان افزايش يافته باشد.
:: بازدید از این مطلب : 53
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0